Do czego w cukiernictwie służy czekolada plastyczna? Jak użyć jej samodzielnie w kuchni?

Czekolada to nie tylko tabliczka czy cukierki. Stworzymy z niej wspaniałe ozdoby, które mogą przyjmować najrozmaitsze kształty. Według wielu znawców słodkich wypieków czekolada plastyczna jest dużo smaczniejsza od masy cukrowej. Zobacz jak sprawić, aby twoje ciasta i ciasteczka zachwyciły wszystkich gości!

 

 

Czekolada jak plastelina

Czekoladowa plastelina powstaje z połączenia zaledwie dwóch składników, czyli dobrej jakości czekolady oraz miodu. Aby wypieki zyskały więcej koloru i niepowtarzalnego charakteru, można przygotować różnokolorowe ozdoby zarówno z białej, mlecznej, jak i gorzkiej czekolady. Gotową masę należy owinąć w folię spożywczą szczelnie zawijając i pozostawić do wystygnięcia na około 1-2 godziny. Jeżeli od razu nie wykorzystamy całej masy, warto przechowywać ją w lodówce, a po wyjęciu ogrzać w dłoniach, by nabrała plastyczności. Jak przygotować „plastelinę”? Wystarczy rozpuścić w kąpieli wodnej 170 g czekolady i stopniowo dodawać 70 g miodu.

Uniwersalne zastosowanie

Dzięki swojej plastyczności możemy masą czekoladową powlekać torty. Jest doskonałą alternatywą dla tradycyjnych ciast z kremem lub masą cukrową. Wystarczy jedynie rozwałkować czekoladę plastyczną na cienki placek, rozłożyć na torcie i odciąć nadmiar masy. Kawałki plasteliny można później wykorzystać do przygotowania ozdób. Figurki z masy staną się piękną ozdobą – wykorzystaj je do tworzenia tematycznych tortów. Wszystko zależy od twojego pomysłu i talentu! Jeżeli rzeźbienie z czekolady nie jest Twoją mocną stroną, warto wykrawać dekoracje za pomocą foremki lub postawić na proste wzory. Plastelina doskonale nadaje się do ozdabiania ciasteczek o różnorodnych kształtach. Można na przykład stworzyć piękne małe kwiatki, serduszka czy listki. Przygotowywanie ozdób na słodkie wypieki jest wspaniałą zabawą zarówno dla dorosłych jak i dzieci. Zainspiruj się i sprawdź ciekawy przepis na stronie wkuchnizwedlem.wedel.pl.