Czy lody mogą poprawić nam humor?

Nie da się ukryć – prawie wszyscy ludzie na świecie kochają lody. Ten mrożony deser przynosi nam ochłodę w ciepłe dni i przynosi radość zarówno dzieciom, jak i dorosłym. Jak jedzenie lodów wpływa na nasze samopoczucie?

 

Lody – powrót do beztroskich lat dzieciństwa

Większości z nas lody kojarzą się z dzieciństwem. Gdy dorośli sięgają po lody przeważnie robią to z nostalgią, wspominając lata swojej młodości. Lody przywołują w nas wspomnienia najwspanialszych chwil, gdy podczas wakacji bawiliśmy się z przyjaciółmi, spędzając całe dnie na zewnątrz. Nic więc dziwnego, że gdy wiele lat później sięgamy do zamrażarki po lody na patyku lub pyszne mrożone rożki, zaczynamy wspominać tamte zamierzchłe, beztroskie czasy.

Często lody były dla dzieci doskonałą nagrodą. Traktowane jako coś wyjątkowego, umilały codzienne zadania i obowiązki, które były narzucane przez rodziców. Dzięki temu stały się świetnym motywatorem – do dziś wielu dorosłych kupuje sobie lody jako drobną nagrodę za podjęty wysiłek. Jemy je w przypływie radości, gdy wydarzy się coś wyjątkowego,  gdy świętujemy ważne dla nas wydarzenie lub kiedy wspominamy miłe chwile.

Doskonały sposób na poprawę humoru

Od zawsze jedzenie lodów miało pozytywny wpływ na nasze samopoczucie. Jedzenie lodów często stymuluje produkcję serotoniny, zwanej potocznie hormonem szczęścia. To sprawia, że po zjedzeniu porcji mrożonego deseru często czujemy się znacznie lepiej. Lody na poprawę humoru to idealna recepta, gdy mamy nieco gorszy dzień.

Co więcej, wiele lodów jest doskonałym źródłem tryptofanu – aminokwasu, który pozytywnie wpływa na produkcję melatoniny, czyli hormonu odpowiedzialnego za spokojny rytm dobowy. Dzięki temu porcja lodów przed snem może okazać się świetnym sposobem na relaksujący sen, a odpowiednia zawartość cukrów i substancji odżywczych łatwo pomoże nam zwlec się z łóżka i odzyskać energię do życia, gdy jesteśmy przemęczeni.

Lody jako wsparcie koncentracji

Japońscy naukowcy udowodnili, że jedzenie porcji lodów o poranku doskonale wpływa na naszą koncentrację, zwiększając zdolność do przyswajania informacji. Po zjedzeniu mrożonego deseru w naszym mózgu aktywują się fale alfa, które są charakterystyczne dla stanu głębokiego wyciszenia, osiąganego w trakcie medytacji.

Oznacza to, że możemy w ten sposób redukować stres i relaksować nasz mózg, dzięki czemu łatwiej osiągniemy wyciszenie i pobudzimy umysł do wzmożonej pracy. To może się przydać, gdy w pracy czeka nas cięższy dzień pełen wyzwań.

Co więcej, jedząc lody w okresie jesienno-zimowym, dodatkowo wspieramy nasz organizm w walce z ewentualnymi infekcjami. Gwałtowny spadek temperatury w obrębie naszego przewodu pokarmowego sprawia, że organizm stawiany jest w stan gotowości, dzięki czemu buduje się odporność. To także przekłada się na nasze zdolności koncentracji i przyswajania wiadomości.