Zdrowe słodycze dla dzieci. Propozycja na podwieczorek dla intendentów placówek oświaty.

Czy znajdą się dzieci, które nie lubią słodkiego smaku? Zapewne znajdzie się kilkoro, ale będą jednymi z nielicznych. Zdecydowana większość uwielbia jeść słodycze. Jest to zrozumiałe, ponieważ człowiek poznaje smak słodki jako pierwszy, gdyż wody płodowe oraz mleko matki są właśnie słodkie. Kształtowanie preferencji smakowych rozpoczyna się wraz z rozszerzaniem diety niemowlęcia. Dlatego rodzice powinni starannie wybierać pierwsze posiłki i mieć na uwadze ich skład. Bowiem, dzieci, które zbyt wcześnie poznały smak słodyczy rzadziej wybierają produkty wytrawne tj. warzywa, jaja, ryby, nasiona, orzechy czy pestki w codziennych posiłkach.

 

Pisząc zdrowe słodycze mam na myśli produkty/potrawy, które nie są wyłącznie źródłem cukrów prostych oraz tłuszczu, ale przede wszystkim źródłem węglowodanów złożonych o niskim i średnim indeksie glikemicznym, błonnika oraz witamin. Ponadto dają uczucie sytości, są zdrowsze i poszerzają gamę smaków u dzieci i młodzieży.

Można od początku wyeliminować cukier ze swojej kuchni i nie podawać słodyczy dzieciom tak długo jak jest to możliwe. I dobrze, jeśli ten czas trwa jak najdłużej. Najzdrowsze przekąski to zawsze będą owoce, orzechy, pestki, koktajle mleczno- owocowe, jogurty naturalne z dodatkiem sezonowych owoców, sałatki owocowo- warzywne, mieszanki z orzechów i suszonych owoców. Jeśli jednak dzieci już poznały smak słodyczy i zastanawiasz się nad ich zdrowszymi odpowiednikami, raz na jakiś czas chcesz podać dziecku coś słodkiego, o bardziej wartościowym składzie- skorzystaj z poniższego przepisu.

Ciasto z twarogiem, szpinakiem i świeżymi owocami

Składniki na 15 porcji:

Ciasto:

300 g mrożonego szpinaku

30 g cukru

3 jajka

50 g mąki owsianej/ pszennej

½ płaskiej łyżeczki sody oczyszczonej

łyżka soku z cytryny

Masa serowa:

600 g twarogu sernikowego

18 g żelatyny (1,5 czubatej łyżeczki)

50 ml mleka

30 g cukru

opcjonalnie: wanilia, otarta skórka z cytryny

owoce na wierzch: borówki, pestki granatu, inne świeże i sezonowe owoce

W dietach bezglutenowych- mąka owsiana

W dietach bezjajecznych- zamiast jaja-> „kisiel” z siemienia lnianego

W dietach bezmlecznych: gęsta część mleczka kokosowego + żelatyna

Sposób przygotowania:

Do miksera wrzuć rozmrożony szpinak i zmiksuj. Przełóż do miski. Białka ubij wraz z cukrem, szczyptą soli na sztywną pianę. Przełóż do miski. Żółtka ubijaj do uzyskania puszystej masy. Kolejno do masy z żółtek dodaj mąkę, białka, szpinak, sodę oczyszczoną, sok z cytryny, dokładnie wymieszaj i od razu piecz przez 35 min w 180°C. W tym czasie przygotuj masę serową.

Żelatynę rozpuść w gorącym mleku i dokładnie wymieszaj. Ostudź. Do Miksera wrzuć twaróg, cukier, opcjonalnie ziarna wanilii, skórkę z cytryny i wymieszaj. Następnie wlej żelatynę i wymieszaj. Z upieczonego ciasta szpinakowego odkrój wierzch i wyskrob zielony miąższ. Na ciasto wyłóż masę sernikową, posyp zielonym miąższem i świeżymi owocami. Pozostaw do stężenia na 2 godziny.

Temperatura pieczenia 180°C.

Czas przygotowania: 50 min.

Sposób podania: na zimno,

Konsumenci: dzieci od 3 r. ż.

Wielkość porcji jednostkowej: 80 g

 

Wartość odżywcza na 1 porcję:

Energia: 106 kcal

Białko: 9,8 g

Węglowodany: 9,3 g

Cukry dodane: 4 g

Tłuszcz: 3,3 g

Błonnik: 8,2 g

Wapń: 63 mg

Propozycja w menu:

Ciasto szpinakowe to propozycja na słodki podwieczorek. Tym nie mniej 1 porcja ciasta zawiera 40 g twarogu (podobna gramatura jak do past twarogowych na kanapkę) oraz sporą dawkę wapnia. A także ukryty w cieście szpinak, świeże owoce i jeśli używamy mąki owsianej to również produkt zbożowy pełnoziarnisty . Ilość dodanego cukru to 4g na osobę- wystarczająco jak na ciasto.

Ciasto to zawiera dodatek warzyw, owoców, twarogu i mąki z pełnego przemiału i może stanowić urozmaicenie do klasycznych, zdrowych podwieczorków- złożonych z owoców, warzyw, kasz, pestek, nasion i nabiału.

Artykuł przygotowany we współpracy z https://intendentpro.pl/.