Zdrowe słodycze dla dzieci. Propozycja na podwieczorek dla intendentów placówek oświaty.
Czy znajdą się dzieci, które nie lubią słodkiego smaku? Zapewne znajdzie się kilkoro, ale będą jednymi z nielicznych. Zdecydowana większość uwielbia jeść słodycze. Jest to zrozumiałe, ponieważ człowiek poznaje smak słodki jako pierwszy, gdyż wody płodowe oraz mleko matki są właśnie słodkie. Kształtowanie preferencji smakowych rozpoczyna się wraz z rozszerzaniem diety niemowlęcia. Dlatego rodzice powinni starannie wybierać pierwsze posiłki i mieć na uwadze ich skład. Bowiem, dzieci, które zbyt wcześnie poznały smak słodyczy rzadziej wybierają produkty wytrawne tj. warzywa, jaja, ryby, nasiona, orzechy czy pestki w codziennych posiłkach.
Pisząc zdrowe słodycze mam na myśli produkty/potrawy, które nie są wyłącznie źródłem cukrów prostych oraz tłuszczu, ale przede wszystkim źródłem węglowodanów złożonych o niskim i średnim indeksie glikemicznym, błonnika oraz witamin. Ponadto dają uczucie sytości, są zdrowsze i poszerzają gamę smaków u dzieci i młodzieży.
Można od początku wyeliminować cukier ze swojej kuchni i nie podawać słodyczy dzieciom tak długo jak jest to możliwe. I dobrze, jeśli ten czas trwa jak najdłużej. Najzdrowsze przekąski to zawsze będą owoce, orzechy, pestki, koktajle mleczno- owocowe, jogurty naturalne z dodatkiem sezonowych owoców, sałatki owocowo- warzywne, mieszanki z orzechów i suszonych owoców. Jeśli jednak dzieci już poznały smak słodyczy i zastanawiasz się nad ich zdrowszymi odpowiednikami, raz na jakiś czas chcesz podać dziecku coś słodkiego, o bardziej wartościowym składzie- skorzystaj z poniższego przepisu.
Ciasto z twarogiem, szpinakiem i świeżymi owocami
Składniki na 15 porcji:
Ciasto:
300 g mrożonego szpinaku
30 g cukru
3 jajka
50 g mąki owsianej/ pszennej
½ płaskiej łyżeczki sody oczyszczonej
łyżka soku z cytryny
Masa serowa:
600 g twarogu sernikowego
18 g żelatyny (1,5 czubatej łyżeczki)
50 ml mleka
30 g cukru
opcjonalnie: wanilia, otarta skórka z cytryny
owoce na wierzch: borówki, pestki granatu, inne świeże i sezonowe owoce
W dietach bezglutenowych- mąka owsiana
W dietach bezjajecznych- zamiast jaja-> „kisiel” z siemienia lnianego
W dietach bezmlecznych: gęsta część mleczka kokosowego + żelatyna
Sposób przygotowania:
Do miksera wrzuć rozmrożony szpinak i zmiksuj. Przełóż do miski. Białka ubij wraz z cukrem, szczyptą soli na sztywną pianę. Przełóż do miski. Żółtka ubijaj do uzyskania puszystej masy. Kolejno do masy z żółtek dodaj mąkę, białka, szpinak, sodę oczyszczoną, sok z cytryny, dokładnie wymieszaj i od razu piecz przez 35 min w 180°C. W tym czasie przygotuj masę serową.
Żelatynę rozpuść w gorącym mleku i dokładnie wymieszaj. Ostudź. Do Miksera wrzuć twaróg, cukier, opcjonalnie ziarna wanilii, skórkę z cytryny i wymieszaj. Następnie wlej żelatynę i wymieszaj. Z upieczonego ciasta szpinakowego odkrój wierzch i wyskrob zielony miąższ. Na ciasto wyłóż masę sernikową, posyp zielonym miąższem i świeżymi owocami. Pozostaw do stężenia na 2 godziny.
Temperatura pieczenia 180°C.
Czas przygotowania: 50 min.
Sposób podania: na zimno,
Konsumenci: dzieci od 3 r. ż.
Wielkość porcji jednostkowej: 80 g
Wartość odżywcza na 1 porcję:
Energia: 106 kcal
Białko: 9,8 g
Węglowodany: 9,3 g
Cukry dodane: 4 g
Tłuszcz: 3,3 g
Błonnik: 8,2 g
Wapń: 63 mg
Propozycja w menu:
Ciasto szpinakowe to propozycja na słodki podwieczorek. Tym nie mniej 1 porcja ciasta zawiera 40 g twarogu (podobna gramatura jak do past twarogowych na kanapkę) oraz sporą dawkę wapnia. A także ukryty w cieście szpinak, świeże owoce i jeśli używamy mąki owsianej to również produkt zbożowy pełnoziarnisty . Ilość dodanego cukru to 4g na osobę- wystarczająco jak na ciasto.
Ciasto to zawiera dodatek warzyw, owoców, twarogu i mąki z pełnego przemiału i może stanowić urozmaicenie do klasycznych, zdrowych podwieczorków- złożonych z owoców, warzyw, kasz, pestek, nasion i nabiału.
Artykuł przygotowany we współpracy z https://intendentpro.pl/.
ARTYKUŁ PARTNERSKI – WSPÓŁPRACA REKLAMOWA